CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, December 6, 2009

Asiif...Bukan itu ana maksudkan...

Assalamualaikum...

Tiada niat langsung di hati ana utk menimbulkan Su' Zhon di kalangan pembaca..
Dan post di bwh pn,bukanlah hnya pransangka ana semata2..
Maafkan ana,jika ada diantara pembaca2 post di bawah Su' Zhon dgn hafiz/hafizah..
Ana cuma perlukan pndpt knpe ank2 skg jd cm2 (sedangkan mereka lebih terpelihara berbanding anak2 yg lain) dan ana nk dgn post ni kita sama2 menyelamatkan mereka...
selamatkan ank2 ISLAM,yg bakal memimpin dunia...
Cuba bygkan,jika realiti ini mmg berlaku kpd semua...apa nasib kita di akhirat kelak??
Oleh itu,marilah kita sama2 kukuhkan iman kita,kuatkan aqidah kita...

Utk semua...syukran jazilan.....
atas komen yg membina,atas perkongsian ilmu antum,atas segala-galanya...
Kt sini,ana bkn menuding jari terhadap sesiapa...Ana cuma mahukan pendapat...
Ini hanya terjadi kepada sebahagian sahabat ana,mugkin tdk bg hamlatul quran di luar sana... Dan tambahan utk semua,walaupun ana masih lg anak2 higusan,teman2 yg ana ceritakan itu sudah berusia 23 tahun dan ke atas..sama2la kita fikirkan..


Waalahua'lam..







-Biar mati dicincang,meninggalkan ISLAM tidak sama sekali...-
Allahuakbar....



4 comments:

Awrapurnama said...

suka dgn blogger muslimah yg berani ni.. alhamdulillah.. ;)

bkn perli atau apa.. keberanian ini mmberi inspirasi buat diri ini.. ;)

truskn menulis!!

Khalifah said...

Buat adikku...
Syukran jazilan...
Sama2la kita jd JUNDULLAH berjuang utk ISLAM..
InsyaAllah...
Doakan akak...=)

fahin@lyamani said...

Salam ziarah..
Tengah jalan2 kat alam maya ni jumpa blog enta dan entry yg best..Mmg dah lama terfkir2 hal yg enta sebut tu, Cuma tak sangka ada jugak yg buat entry psl tu. Ala kullin, khair insyaAllah..Rasa nak komen jugak sbb saya antara org yg penah digelar budak hafiz. Banyak kali jugak pindah2 maahad tahfiz ni. Maklumlah budak nakal. Penah jugak mengajar maahad tahfiz. So, byk jugaklaa pengalamn ngan budak hafiz. Lebih2 lagi budak2 hafiz belah2 pantai timur…
Apa yg nak dikongsi disni bukanlah pengalaman tentang keterukan akhlaq diorg..Ramai lagi yg baik. Nak cite yg baik pun banyak sangt jugak. Perkara badahiylaa tu. Cuma dah perbincangan disini ttg yg teruk, kita focus bab tulaa..Kalau nak cite yg teruk, yg lebih teruk dari yg enta cite pun ada. Yang teruk sangat sampai kadang2 orang yg ada iman takkan terbayang nak buat apa yg diorg buat pun ada yg diorg buat. Samada org budak2 yg masihbergelar student maahad tahfiz atau yg dah bergelar hafiz, imam..ustaz..dsb…
Wallaahul Musta’an..
Kesimpulan yg saya dapat ialah…Orang2 yang nak bawa kalamullah ni Allah akan uji. Memang Allah akan uji. Nak tengok dan pastikan apa niat dan tujuan dia hafal Quran. Kalau haamilul Quran..dan akhlaq dia sama dgn Quran..tandanya Al Quran jaga dia. Kalau hafal Quran tapi akhlaq jauh dan berlawanan terus dari Quran, tandanya confirm Al Quran laknat dia. Kan ada dalam hadith..(tak igt matan dia) Berapa ramai orang yang hafal dan baca Quran, dalam masa yang sama, Al Quran laknat dia. Camtulaa lebih kurang mafhum hadith…Jadi..Pakat2 muhasabahlaa…diri samada kita ni Quran jaga..atau Quran Laknat..Nauzubillah..
Masa ngaji maahad dlu selalu fikir sorg2, knp org yang blh dikatakan ahli maksiat, sll buat maksiat dan kadang2 blh dikatakan jahat. Depan mata kita terang2 dia buat maksiat… Lekat je Quran yg diorg hafal. Klaau hafal tu kejap je dah igt. Masuk musabaqah hafazan berkali2 pun menang lagi. Baca pun sedap..Semua Allah bagi kelebihan..sedangkan kita yg jaga diri bagai nak rak ni apa pun tadak. Nak hafal seayat pun kadang2 rasa mcm nak nangis…Yang dah hafal pun cepat sgt hilang dlm kepala…
Bila tanya ustaz..dia cakap..Itulah istidraj. ~Allah..Semoga kita semua jauh dari Istidraj Allah SWT. Ujian Allah mengikut diri masing..Atas qadar masing2…
Semoga Allah menjaga kita semua dan semua huffazul Quran dari maksiat terhadapnya…Serta mengampunkan dosa2 kita semua..Amin..

نور شيرا شزني بنت مزني said...

salam ziarah kak..
smga akak tabah ya..

nk ucapkan selamat tinggal kat akak..
terima kasih sblm ni yg pernah kuatkan semangat kite..

smga akak sentiasa dirahmati Allah..
sentiasa igt kite dlm doa akak ye.

jemput ke blog kite kak..

salam ukhuwah fillah abadan abadaa..

Post a Comment